Favoritpass

Favoritpass

Efter att ha sprungit otroligt många olika pass med vagnen så har jag hittat några pass som jag och sönerna har uppskattat väldigt mycket. Pass där vi båda tycker att det är kul och man samtidigt inte fastar i att bara springa distanspass mellan 5-10km.

 • Tröskel 4km.
  • Denna fungerar perfekt om ditt barn fortfarande sover middag. Man ger sig ut när det börjar bli dags för dem att sova och värmer upp 2-3km. När de somnat så ökar du upp farten (utan att stanna innan) och springer 4km i din milsfart (med vagn, för mig är det ca 10-15s/km långsammare än utan vagn). När du sprungit 4km i den farten saktar du in igen och joggar 2-3km. Ett bra pass på ca 8-10km men bra fart!
 • Uppdelat långpass (ex. 20+10km)
  • En riktig personlig favorit, framförallt om man tränar inför ett maraton. Under vintern och våren 2014 hade jag tre av dessa passen och det gav mig otroligt starkt pannben och bra muskler. Jag gjorde dessa passen på helgen (oftast morgon) och fungerade så att jag stack ut tidigt och sprang 20km på egen hand. När jag var på väg hem och hade ca 10min kvar ringde jag till min fru och meddelade att jag var på väg. Hon gjorde då i ordning Elliot och vagnen och mötte mig utanför på gatan. Jag plockade då upp vagnen och körde ytterligare 10km (i samma fart som föregående 20km!) och fick ihop ett grymt långpass med en ”viktökning” sista 10km. Otroligt bra träning och perfekt för småbarnsföräldrar som behöver tidsoptimera.

IMG_7862

 • 90/30 5km
  • En riktig höjdare och en av mina favoriter. Du värmer upp ca 2-3km innan du stannar en kort stund. Du springer sedan en given 5km sträcka genom att köra 90 sekunder snabbt följt av 30 sekunder långsamt. Detta upprepar du tills du når 5km. Ett riktigt bra pass med härlig fart men också kul för ditt barn i att det hela tiden händer något, att du växlar mellan hög fart och långsam. Anteckna gärna din tid på dessa 5km och gör detta pass med jämna mellanrum (kanske var 6:e vecka) för att checka formen.
 • 10-14km sightseeing
  • Passar bäst vid bra väder och när du är gräsänkling. Packa vagnen med leksaker, fika och ombyte och välj ut en 3-4 platser som ditt barn gillar. Ex. en lekplats, ankdamm etc. Spring sedan mellan platserna och stanna vid varje plats och lek och busa en stund på platsen. Sedan vidare till nästa och upprepa! När ni kommit hem har det gått två-tre timmar, ni har fått en fantastisk utedag och du har fått ett bra pass. För den avancerade motionären så kan man jogga till första stället och köra snabbdistans mellan de i mitten följt av jogg hem från sista platsen.