Utrustning

Utrustning

Jag får mängder med frågor gällande vagn och många förväntar sig att eftersom jag springer så pass mycket med vagnen att jag är ”expert” på modellerna. Jag kan tyvärr inte uttala mig om så många modeller eftersom jag faktiskt bara testat och sprungit med två modeller. Däremot har jag sprungit med dessa i många olika sorters terräng, farter och årstider och skapat mig en god uppfattning av vad som gör en bra löpvagn. Nedan har jag listat några av de saker jag uppskattat med just mina löpvagnar:

Foto 2015-06-14 10 34 53

 

  • Bra med förvaring. Många vagnar saknar ställen att lägga jacka, leksaker, skor etc. på. Se till att du har bra förvaring i vagnen, du kommer att behöva det!
  • En bra ”kåpa”. Framförallt om du springer i blåst eller om det börjar regna så gillar INTE Elliot att det blåser eller regnar in. Denna kåpa har också haft en sollucka så jag kunnat se honom vilket varit grymt. Jag har sett en hel del löpvagnar där kåpan inte går hela vägen ner i 180 grader utan endast ca 2/3 nerfällt. Helt idiotiskt i min mening och garanterar dålig stämning för alla involverade vid blåst eller duggregn.
  • Bra hjul – här sparkar jag in en öppen dörr så klart. Men gärna hjul som rullar bra framför ”terränghjul” om du inte tänkt springa mycket i skog. Håll dem också pumpade och checka luften med jämna mellanrum. Jag sprang en gång intervaller på grus och fick mjölksyra rätt tidigt in på intervallerna. Tyckte det var märkligt ända tills vi var färdiga och jag satte min ena fot upp på hjulet som stöd. Insåg att luften var nästan helt slut… Min son har mer uppskattat löpningen i stan med alla bussar, havet, människorna etc. än skogens tystnad. Därför föredrar jag bra rull på hjulen framför terrängvariant som kan vara ”trögare”. Fråga säljaren om ni är osäkra på vilken typ av hjul det är på vagnen.
  • Låsta hjul men med möjligheten att finjustera framhjulet. Jag har haft en vagn med helt låsta hjul vilket jag tycker gett en väldigt bra stabilitet i löpningen. Samtidigt har jag inte testat en vagn med justerbara hjul men inbillar mig att svängbara hjul i längden inte ger samma stabilitet, framförallt när de använts flitigt. Men för att hålla mig till min egen erfarenhet så kan min vagn gira emellanåt både åt vänster eller höger vilket irriterar när du ska skuta vagnen framför dig och springa. Då finns där en bra funktion i att du kan finjusterat framhjulet så att den går rakt. Eller om du faktiskt vill att den ska gira lite beroende på om du håller med höger eller vänster hand. Är du stark i handen så kan du själv ”tvinga” vagnen svagt åt ett håll och då kan du kompensera med att finjustera framhjulet.
  • Möjligheten att växa (en aning). Vi har kört med vår i 2 år men märker nu att han börjar bli lite stor (har nog minst en 6 bra månader till dock). Nu pratar jag på längden, checkar jag på vissa andra löpvagnar så undrar jag hur de tänker med fötterna, blir barnet längre så måste de sitta med knäna böjda. Komfort för ditt barn är högt upp på priolistan för en bra upplevelse!