Helsingborg Marathon 2016

”10! 9! 8!…” Stadsdirektören Palle Lundbergs röst är stark och peppande. Om 7 sekunder skulle startfältet skickas iväg igenom 21 stadsdelar och 42.195 meter av Helsingborg. Jag slår ett öga över axeln. Total adrenalin och fokus färgar ansiktsuttrycken på det främre ledet av löparna inför den tredje upplagan av Helsingborg Marathon. ”3! 2! 1!!!”. Time to fly, vi ses på andra sidan.

Starten för HBGM 2016. Foto: Lisa Wikstrand

Jag kan skriva hur mycket som helst om veckan för Helsingborg Marathon. Hur mycket som helst om människorna som lägger ner sin hjärta och själ i evenemanget och hur mycket som helst om stödet från kommunen och invånarna. Men den boken sparar jag till äldre dagar. Istället gör jag likt förra året och listar mina topp-5 minnen från dagen. Men först lite om veckan för loppet.

Veckan för Helsingborg Marathon är väldigt speciell. Vi flyttar ner hela vår verksamhet ner till tävlingscentrum vid målområdet. Vi utgår därifrån under resten av veckan fram till loppet och har ca 30 personer inkopplade till och från varje dag måndag till torsdag. På fredag blir vi ännu några fler och på lördagen är vi närmre 500(!) personer som ser till att Helsingborg Marathon flyter på för publik, löpare, sponsorer m.fl. rätt häftigt när man tänker efter! Innan vi går på topp-5 minnena från årets upplaga längre ner tänkte jag dela med mig av lite bilder ”behind the scenes” från veckan för loppet och veckan efter loppet. Hoppas att ni tycker det är kul att få se lite om arbetet bakom HBGM och att vi ses i spåret snart! Enjoy!

SÖNDAG 28/8

foto-2016-08-28-10-34-06
Söndagen innan HBGM sprang jag och Elliot Citallloppet. Här från målgången när Elliot sprang knattedistansen. Foto: Lisa Wikstrand
foto-2016-08-28-11-29-53-1
Det blev ett sista-minuten byte av barn i vagnen. Leo ut och Elliot in. 5k på 18:02 som sluttid och vi hade så jäkla kul från början till slut! Foto: Lisa Wikstrand
foto-2016-08-28-11-45-45
Eller ja, nästan kul hela vägen. Nästa gång får Elliot knuffa vagnen och jag åka i. Foto: Lisa Wikstrand
foto-2016-08-28-13-10-41
Tredje plats i 5k klassen och andra plats i barnvagnsklassen! Foto: Lisa Wikstrand

MÅNDAG 29/8 – FREDAG 2/9

foto-2016-08-29-08-17-34
Maraveckan drar igång på måndagen. Kidsen älskar det då det innebär att pappa har en ”lastbil” med sig hela veckan.
foto-2016-08-31-12-43-09
En stor del av veckan handlar om logistik i olika former. Människor och saker ska hämtas, lämnas och förberedas med hjälp av elbilar, lastbilar och containrar.
foto-2016-08-31-13-20-17
På tisdagen börjar vår utlämning av funktionärsutrustning. Sveriges bästa funktionärer kan hämta sin utrustning inför lördagen nere hos oss på tävlingscentrum. Som tävlingsledare är det viktigt att testa alla västar och flaggor!
foto-2016-08-31-18-43-10
På onsdag och torsdag kväll har vi träffar med kommunikationsgänget (Ulrika som är ansvarig och Lovisa) samt våra områdes- och växlingsansvariga för att förbereda loppet.
foto-2016-09-02-14-46-49
På torsdagen och fredagen börjar vi det stora rycket med det praktiska och packar stationerna som ska ut på pall. Där har vi hjälp av bland annat duktiga elever från Rönnowksa skolan (hotel- och turism-linjen)

 

foto-2016-09-02-21-24-54
Drömmen och målbilden för tävlingsledning har i tre år varit att kunna käka middag tillsammans på fredagen och känna att vi är väl förbereda inför lördagen. ÄNTLIGEN kunde vi i år göra detta!
foto-2016-09-02-00-01-58
Som tävlingsledare har man vissa förmåner. Exempelvis att trycka upp en egen nummerlapp som souvenir för varje lopp.

LÖRDAG 3/9 – LÖRDAG 10/9

foto-2016-09-03-07-56-14
Funktionärsansvarige Lars har haft en tuff resa de första två åren. I år gick allt så bra att han till och med hann få på sig sin walkie-talkie!
foto-2016-09-03-14-08-18
Känslan när allt klaffar, oslagbar! Foto: Mia Tjärnlund
foto-2016-09-03-18-37-15
Sista rycket med logistikteamet – ihoppackning av HBGM
foto-2016-09-03-18-38-51
Och till sist 19:15 – SKÅL (obs – alkoholfri Erdinger)!
foto-2016-09-04-10-33-56
På söndagen är det dags för det oglamorösa arbetet med att fortsätta plocka ihop och städa. Vi börjar traditionsenligt med frukost på Espresso House 10:00
foto-2016-09-04-13-16-42
Städning och röjning av ”Ladan” där vi förvarar vårt material
foto-2016-09-06-06-47-06
MEN! På tisdagen händer det. LÖPNING! Kärlek på den
foto-2016-09-09-09-48-44
Terapiarbetet fortsätter i veckan med att springa otaliga varv runt huset. Elliot alltid redo med en high-five
foto-2016-09-10-21-19-00
Och till sist… på lördagen är det avslutning med Runners Club, vår egna träningsgrupp. Kalle såg till att strupen inte var torr. (obs – EJ alkoholfritt!)
|hardcopy|2012/03/16 17:13:42 021165 D1FS566H
Och… I baren på Pitcher’s igår anmälde jag mig till Hamburg Marathon 2017. Känns rätt!

 

TOPP-5 AV HELSINGBORG MARATHON 2016

5. Morgonsamlingen

04:25 ringer klockan. Jag tittar över i andra soffan i mitt vardagsrum. Sixten hajar till på golvet och ett ruffs vaknar till liv på soffan. Logistikchef Victor Dahl säger ingenting. Inte jag heller, vi vet som ska göras. Vi reser oss upp, packar ihop grejerna, borstar tänderna och hoppar in i elbilen. Vi hämtar upp Andreas på vägen ner och kommer ner på den beckmörka grusplanen som utgör tävlingscentrum veckan för loppet. Fjorton personer kramar om varandra samtidigt som banchefen af Guds nåde Helsingborg Marathon dukar upp en traditionsenlig frukost på muren vid målgång. Allihopa är taggade till tänderna och när man ser alla människorna som alla samlats för att få ihop Helsingborgs egna maraton så känns det helt plötsligt som att det kommer bli en helt fantastisk dag. 05:30 Drar alla igång sina respektive uppgifter. Kommunikationsteamet börjar förbereda dagen, logistikgänget lastar ut 22 pallar och ser till att allt förbereds inför att lastbilen ska komma och sista gänget börjar bygga upp målområdet. Banchefen med son och Jens Andersson hoppar in och börjar köra banan runt för att sätta ut kilometerskyltar och besiktiga banan. Som en väloljad maskin! Bästa minne nummer 5 – morgonsamlingen.

Några av hjältarna från Helsingborg Marathon
Traditionsenlig frukost 05:15
”IronRickard” tog samma roll som förra året och åkte med ”GDL-bilen” och såg till att stationerna kom ut på rätt plats
I år hade vi en hjullastare – vilket lyft!

 

4. Åsa Eriksson, 2:a dam, springer i mål

Jag såg Åsa för första gången i en svettig glasbur i centrala Helsingborg i mitten av december 2015. Det var ett lätt steg som snabbt gjorde mig både imponerad och avundsjuk. Vem är detta? Sen visade sig, så klart. En orienterare. Min fördomsfulla bild av orienterare är att de alltid piskar upp oss löpare. Sen när man ger dem beröm och kallar dem för ”en bra löpare” är de snabba att rätta en och säga ”nej, jag är orienterare”. Andra gången jag såg Åsa var på nyårsafton i Helsingborg. På insidan i kurvan vid fyra kilometer på Sylvesterloppet. Jag hade mjölksyra och knuffade en tung vagn framför mig. Hon hade lätta steg och stegrade förbi mig. Vi sågs inte mer det loppet… Några månader senare dök Åsas namn upp som toppkandidat till att utmana om en pallplats under Helsingborg Marathon. Vi skickade en inbjudan till henne och the rest is history. Vi såg henne komma in på avstånd mot målet. Det bredaste leendet du kan tänka dig och hon applåderade publik och Team Rynkeby (som hon själv cyklat med till Paris tidigare det året) och var överväldigad av lycka med pers (9 minuter om jag inte minns fel). 3.06 i mål och andra plats bland damerna. IMPONERANDE! Bästa minne nummer 4 – Åsa Eriksson går i mål. PS. Läs gärna Åsas härliga race report här!

Lisa fångade ögonblicket som symboliserar hela Åsas lopp

3. Min fru

Min fru tänker ni? Ja det krävs kanske en förklaring. Den 3 september var i år inte bara datumet för Helsingborg Marathon. Det var även min och Lisas 5-åriga bröllopsdag. Jag vet, jag vet. Inte särskilt romantiskt av mig att lägga maran på samma dag. Min fru har ställt upp och varit med på denna galna maratonresa i snart fyra år. Jag har bommat födelsedagar och bröllopsdagar. Varit disträ och inte alltid närvarande. Min fru är fantastisk, fullkomligt fantastisk och det är tack vare henne som denna resa har varit möjlig. Tack Lisa för att du är du! Bästa minne nummer 3 – Min fru och min ”stund” innan starten. PS. Och bröllopsdagen? Den firade vi senare i veckan med vin vi fått på bröllopet och hälsningar som legat i en burk i fem år.

Tack syrran för att du fångade ögonblicket!

 

2. Funktionärsfesten

Helsingborg Marathon är ett väldigt stort evenemang. Det kan vara svårt att greppa en organisation som ligger bakom ett maraton som går i ett varv. Det är Helsingborgs till ytan största evenemang med sina 42,2 km långa evenemangsyta. I år var vi närmre 500 personer som jobbade under veckan och dagen för loppet för att se till att löpare och publik fick ett bra Helsingborg Marathon. Vi har en ambition om att vara ”Sveriges bästa funktionärer” vilket vi jobbar aktivt med på olika områden i organisationen. I år har vi kommit en bra bit på denna vägen och har fått väldigt mycket positiv feedback om våra funktionärer. På onsdagen efter loppet har vi en kväll speciellt för dessa människor – hjärtat i Helsingborg Marathon. Sveriges bästa funktionärer! Denna kvällen går till historien som den bästa hittills. Bästa minne nummer 2 – funktionärsfesten

Sveriges bästa funktionärer hyllas på Jacob Hansens Hus
Logistikchef Victor Dahl berättar om hur logistiken bakom fungerat och vilken apparat det är med ett maraton i ett varv.
Summering från årets lopp – vi ska vara nöjda och stolta!

 

1. Starten

Vilken kick. Denna start på Helsingborgs egna maraton. All adrenalin hos löparna. Det fokus som man ser i blickarna på startlinjen. Man kan ta på den känslan. Och helt plötsligt vill man springa maraton igen. Och när nedräkningen börjar och stadsdirektören Palle Lundberg ropar högt ”10!, 9!, 8!”, då vet man att man lever. Denna stunden vill jag aldrig ska ta slut. Men det gör den alltid och längtan efter nästa start börjar direkt. En hel stad ställer sig bakom en så galen grej som att springa ett maraton. Det är kärlek. Bästa minne nummer 1 – starten

Sveriges gladaste funktionär. Men medlöpare i 28 kilometer i Hamburg (innan han drog iväg och gick i mål på 2:51) – Toru!

foto-2016-09-03-10-57-33
Att stå framför startbanderollen med minuter kvar till start. Obetalbar känsla! Foto: Lisa Wikstrand
foto-2016-09-03-10-56-12
Nu kör vi! Foto: Lisa Wikstrand

 

 

4 thoughts on “Helsingborg Marathon 2016

  1. Som vanligt en härlig läsning 🙂
    Man får tacka dig och Andreas (och resten av gänget) för det arbete ni lägger ner för oss löpare. Från mitt hjärta till er kan jag säga, TACK SÅ MYCKET 🙂
    Och om nya banan så ger jag den tummen upp 🙂
    Ser fram emot HBGM17 🙂

    Tack.

  2. Så roligt att få komma behind the scenes! Vilket grymt jobb ni gör! Men så blir ju resultatet där efter – Sveriges bästa maraton! Dessutom bättre och bättre för varje år! Nu väntar jag med spänning på datumsläpp till 2017. Vi ses då!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *